Uitvaartfotografie

Uitvaartfotografie, ook wel afscheidsfotografie genoemd, wordt steeds bekender. Steeds meer mensen zien de waarde van deze foto’s in. En dat is een mooie ontwikkeling, omdat deze vorm van fotografie waardevol is voor de verwerking van verlies.

Juist bij uitvaartfotografie zijn het de kleine momenten, zoals een hand op je schouder of een blik van een geliefde, die worden vastgelegd. Kleine momenten die je misschien wel ziet of voelt gebeuren, maar niet opslaat in je geheugen. Kleine momenten die misschien juist wel heel groots zijn.

Uitvaartfotografie: onopvallend en respectvol

Tijdens de dag blijf ik op gepaste afstand. Ik geef jullie ruimte, maar ik weet ook wanneer ik wel dichtbij kan komen. Ik zal je daarbij ook nooit vragen om iets opnieuw te doen, maar documenteer wat er gebeurt op een eerlijke, respectvolle en liefdevolle manier.

Na de uitvaart ontvangen jullie van mij een online galerij met daarin de selectie foto’s in hoge resolutie. Ook lever ik graag een album af, als een tastbare herinnering die jullie zal helpen om over het verlies te blijven praten.

Werkwijze

Voor de begrafenis heb ik contact met de contactpersoon van de familie of met de uitvaartondernemer. Op die manier weten jullie wie er komt fotograferen en bespreken we welke momenten voor jullie belangrijk zijn en wanneer ik erbij zal zijn. Wanneer jullie het fijn vinden dat ik bij jullie langskom om kennis te maken, is dit ook mogelijk.

Veelgestelde vragen

Is fotografie tijdens een uitvaart niet storend?
Tijdens reportages stel ik mij respectvol en passend op. Vaak hoor ik dat ik onopvallend te werk ga en dat vind ik ook belangrijk. Ik zal je daarnaast ook nooit vragen om iets opnieuw te doen of om op een andere plek te gaan staan.

Hoe lang duurt het voordat de foto’s klaar zijn?
Ik werk hard om de slideshow en de online galerij binnen twee weken af te hebben. Daarna maken we samen het album, maar daar vertel ik je graag in een persoonlijk telefoongesprek meer over.

Waarom staan er geen foto’s van uitvaarten op jouw website?
Een uitvaartsreportage is heel persoonlijk en daarom heb ik ervoor gekozen om geen foto’s op mijn website te laten zien. Stuur mij vooral een bericht als je benieuwd ben wat ik voor jou kan betekenen. Geen vraag is te gek!

 

Elke uitvaart is anders en daarom maak ik graag een offerte op maat. Vul het contactformulier in of mail mij via info@ingekooiman.nl en ik laat je graag weten wat ik voor jullie kan betekenen.

 

Bijzondere tijd
“In de afgelopen jaren is mijn vader steeds verder achteruit gegaan aan dementie. Op den duur was thuis wonen ook niet meer mogelijk omdat de zorg door mijn moeder en hulp te zwaar werd. Hij is in verschillende huizen geweest met lieve mensen in de verzorging. Toen de coronatijd kwam, hebben we gelukkig contact met hem kunnen houden via een videoverbinding die ik op zijn kamer had geïnstalleerd. Op een dag is hij plotseling overleden zonder directe aanleiding van ziek zijn of zo, lijden is het bespaard gebleven. Hij is in ons ouderlijk huis opgebaard geweest, de uitvaart was in familie kring vanwege de beperkingen die toen golden. Omdat er veel familie en vrienden niet uitgenodigd konden worden hebben we foto’s laten maken van deze dag. Vanuit huis, via de kerk, langs ons oude huis naar de begraafplaats. Doordat alles in kleine kring plaats vond was het ook wel intiem, dat had ook wel wat moois. Enkele dagen nadien hebben we een prachtige film ontvangen, samengesteld uit de foto’s en daarbij een online galerij met alle dierbare momenten voor ons als familie. Later heeft mijn moeder nog een gedrukt fotoalbum ontvangen waar ze dankbaar gebruik van maakt als er weer iemand op visite komt die deze dag niet erbij kon zijn. Via het fotoalbum kan ze goed doorgeven hoe bijzonder deze dag voor ons geweest is en vrienden en bekenden kunnen zo toch nog een stukje van dit afscheid meemaken. Sinds die tijd, nu ruim vijf maanden geleden, heb ik een bijzondere foto van deze dag als achtergrond op mijn computerscherm staan. Gewoon een foto gemaakt op de begraafplaats met vreemd genoeg herfstkleuren in het voorjaar en daar doorheen de zon die schijnt. Deze foto is mij dierbaar als herinnering aan die dag met de zon door de bladeren als een teken van hoop.” – Rob, april 2020

 

Inge Kooiman Fotografie - Kweepeer 41 2771NW Boskoop - info@ingekooiman.nl - 06 44 66 38 27

Privacyverklaring