De reden waarom onze eigen bruiloft ‘unplugged’ was

Unplugged wedding - de reden waarom onze bruiloft unplugged was

Je hebt er vast weleens van gehoord: een unplugged wedding. Het is een trend die al een aantal jaar geleden uit Amerika is komen overwaaien. Unplugged houdt in dat het bruidspaar aan hun gasten vraagt of zij hun telefoons en camera’s in hun tas willen houden of thuis willen laten. In deze blog vertel ik je waarom ik compleet achter deze trend sta en aan het einde van deze blog vertel ik je ook precies hoe wij onze eigen unplugged bruiloft hebben aangepakt!

Joris en ik zijn deze week een jaar getrouwd. Echt, de tijd vliegt! Toen wij begonnen met het plannen van onze bruiloft, was het een van de eerste dingen die ik tegen Joris zei: ‘ik wil graag een unplugged wedding, wat vind jij daarvan?’ Hij had nog niet over dit onderwerp nagedacht, maar was het vrij snel met me eens. En een jaar later zijn we nog steeds ontzettend blij met deze beslissing, dus tijd voor een blog!

En om maar direct eerlijk te zijn: ik vond het best lastig om deze blogpost te schrijven en ik ben al drie keer opnieuw begonnen met schrijven. :-) Waarom? Omdat het een onderwerp is dat al heel lang in mijn gedachten zweeft, maar tegelijkertijd vind ik het ook lastig om de juiste woorden te vinden en om het goed en oprecht uit te leggen. En misschien trap ik hier en daar wel figuurlijk op iemands tenen. Om die reden schrijf ik deze blog vanuit mijzelf en onze eigen beweegredenen waren om onze bruiloft unplugged te vieren. Ik hoop dat het jullie – als toekomstige bruid en bruidegom – aan het nadenken zet!

Mijn persoonlijke redenen voor een unplugged wedding:

1 / De eerste reden waarom wij graag een unplugged wedding wilden, is omdat ik als geen ander weet hoe je als bruidsfotograaf aan het werk gaat op een bruiloft: ik ben op zoek naar momenten en scan alles wat er gebeurt. Wanneer ik in een ceremoniezaal of een kerk kom, kijk ik naar het licht, de opstelling van de stoelen en ik zie direct hoe ik mij tijdens de ceremonie ga bewegen. Ik weet hoe ik de binnenkomst fotografeer, hoe ik me daarna door de zaal zal gaan bewegen en hoe ik het ja-woord en alle andere belangrijke momenten ga fotograferen. Er ontstaat onmiddellijk een plan in mijn hoofd, waarvan ik weet: zo ga ik de momenten het mooist vastleggen. Want jullie dag het mooiste vastleggen, dat is mijn missie. Daar heb je mij als fotograaf voor ingehuurd, toch?

Moet ik mijn plan weleens omgooien? Ja, absoluut! En dat gebeurt de hele dag. :-) En dat is ook de charme van bruisfotografie. Bruiloften zijn niet te voorspellen en dat is de uitdaging die ik het allerleukst vind! Je kunt emoties niet altijd zien aankomen en daar moet je als fotograaf op inspelen. Ik grijp daar dan ook niet bij in, want het zijn de foto’s van spontane momenten waar je over dertig jaar glimlachend op terugkijkt.

Maar soms gebeuren er ook dingen die je wél kunt voorkomen. Zoals een oudtante die ineens met één been en een grote iPad in het middenpad gaat staan. Of een vader die plotseling zijn camera met zoomlens uit zijn tas tovert tijdens het ja-woord. Een oom die voor de ceremonie nog snel even zijn flitser op zijn camera schroeft, terwijl dat echt afbreuk doet aan de beelden van de videograaf. Of dat moment wanneer het bruidspaar elkaar kust en ik me snel omdraai om de applaudisserende gasten te fotograferen en ik geen blije gezichten zie, maar tegen een rijtje iPhone-logo’s aankijk (en vijf tellen later tegen fronsende gezichten die op hun schermpje turen of hun foto wel goed is gelukt).

Het is echt waar. Dit gebeurt en het is niet overdreven.

Je hebt niet voor niets een fotograaf ingehuurd, toch? Je hebt in fotografie en videografie geïnvesteerd, zodat jullie herinneringen voor altijd zijn vastgelegd. Je gasten hoeven alleen maar te genieten en hoeven helemaal niet met hun telefoon of camera bezig te zijn!

2 / En dat brengt me direct bij mijn tweede en belangrijkste punt. Wanneer je de gastenlijst opstelt, kies je de mensen die het meest dichtbij je staan. De vrienden en familie die wij hadden uitgenodigd, hadden we uitgenodigd omdat we hen er heel graag bij wilden hebben. Ons feest was ook ons cadeau aan hen. We wilden dat zij net zo genoten als wij op onze dag en niet de druk voelden om alles wat vastgelegd zou moeten worden.

En je weet zelf hoe het werkt – wanneer je je telefoon pakt, zie je direct de appjes die zijn binnengekomen en klik je automatisch door naar Instagram. Voor je het weet ben je nog een werkmailtje aan het beantwoorden, terwijl: hoe fijn is het om een dag geen telefoon bij je te hebben?! Eigenlijk zouden we dat (ik in ieder geval) veel vaker moeten doen. :-)

 

Wanneer moet je gaan nadenken over een unplugged wedding?

Of een bruiloft unplugged gaat worden, is wat mij betreft een van de basiszaken van jullie dag. Heb het er samen eens over, laat het eens bezinken en kom er later nog eens op terug. Sowieso is het handig om er over na te denken voordat de trouwkaart de deur uitgaat. Hier kun je namelijk alvast een aankondiging op doen dat de bruiloft unplugged zal zijn.

 

Maar.. Ik ben ook heel blij met de snapshots?

Ik hoor het je denken: ‘Ik ga ook heel blij zijn met alle snapshots!’ En dat was ook een van mijn overwegingen, want ook deze foto’s kunnen later ook heel waardevol zijn. Toch ben ik achteraf zo blij met onze beslissing. Niemand was afgeleid door zijn telefoon en iedereen is vól in het moment, genietend van de dag. En dát is waarom we onze bruiloft wilden vieren: we wilden de liefde tussen ons vieren en laten bezegelen, maar ook de vriendschap en liefde vieren tussen ons en iedereen die ons lief is.

De letterlijke tekst op onze trouwkaart:

We hebben zelf lang nagedacht over hoe we een unplugged wedding wilden aanpakken, want het kan al snel belerend overkomen. Wij hebben er voor gekozen om het op een luchtige manier aan onze gasten te vragen:

“Wij beleven onze grote dag graag met jullie! En daarom willen wij je vragen om je telefoon en camera lekker in je tas te laten. Voor de foto’s hebben we namelijk een goede fotograaf ingehuurd! :-) Selfies met het bruidspaar zijn uiteraard toegestaan en alleen maar leuk!”

 

Samen met de photobooth die we ‘s avonds hadden gehuurd was dat echt een superleuke manier om toch een aantal snapshots en selfies te hebben en van onze topfotograaf Luther hebben we prachtige foto’s ontvangen, waar we superblij mee zijn!

De blog Girls of Honour heeft ook een leuke printable online gezet die je kunt uitprinten en gebruiken. Er zijn dus genoeg manieren om een unplugged wedding op een luchtige manier aan je gasten kenbaar te maken!

Ik hoop dat deze blogpost jou inspireert! En wat jullie ook beslissen voor jullie bruiloft, ik hoop dat je samen over de keuzes nadenkt! Laat je gasten lekker genieten en laat de professionals hun werk doen, naar mijn mening ga je er geen spijt van krijgen. :-)

Liefs, Inge

PS: Gaan jullie in 2018 trouwen en zijn jullie op zoek naar een bruidsfotograaf? Stuur me een berichtje over jullie plannen via mijn contactformulier!

Vergelijkbare berichten