Hoe kies je een fotolocatie voor jullie bruiloft? 4 tips!

Het is misschien wel de vraag die het meest gesteld wordt tijdens kennismakingsgesprekken: “We zoeken nog een locatie voor de fotoshoot, kun jij ons helpen?” En om die reden leek het me leuk om een blogje te schrijven over het vinden van een fotolocatie. Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet, zodat jullie snel weer een to-do van de lijst af kunnen strepen en tijdens de bruiloft vol rust de fotoshoot in kunnen gaan.
 

1. Neem de tijd

Om in die rust te komen, raad ik mijn bruidsparen altijd aan om ruim de tijd in te plannen voor de fotoshoot. De fotoshoot is juist ook een moment waarin je lekker samen bent en waarbij je jouw (!) prachtige man (!!) nog eens goed in de ogen mag staren en de tijd even mag vergeten. En daar mag je dan ook goed de tijd voor nemen. Om die reden hou ik er altijd van om lekker de natuur in te gaan, omdat er dan weinig mensen langskomen en je aandacht vragen door je heel lief te feliciteren.

Een rustige locatie is makkelijker gevonden dan je in eerste instantie denkt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Google Maps gebruiken en met de verkenner zie je heel makkelijk of er mooie locaties in de buurt zijn van jullie trouwlocatie. Ga daar dan eens een rondje wandelen, zodat je niet alleen bij de standaardplekken komt, maar misschien wel een hele mooie treurwilg of een oude schuur ontdekt. Maak er een gezellig middagje of avondje weg van, ook dat is zo belangrijk in de tijd richting de bruiloft.
En soms is het heel makkelijk en heeft je oude buurman een mooie, verweerde tuin met appelbomen en een oude schuur. Afgelopen jaar hadden mijn bruidspaar Levi en Cora hiervoor gekozen en het is zo tof geworden. Je moet het alleen even zien! ;-)
 

2. Welke sfeer past bij jullie dag?

Voor de fotoshoot (+ first look) op onze eigen bruiloft, zijn we hiervoor speciaal naar de duinen gereden en ik ben zó blij dat we dit hebben gedaan! Het paste bij de sfeer van onze dag (laid-back en natuurlijke kleuren) en we komen er graag. Het was wel 3 kwartier rijden, dus in totaal waren we 1,5 uur ‘kwijt’ met autorijden. Ik zeg uitdrukkelijk ‘kwijt’, want ik vond het héérlijk om samen in de auto te zitten en uit te kijken naar de rest van de dag (En Joris vond het heerlijk om een paar keer goed hard op te trekken en had daar dus uitgebreid de tijd voor, haha!). En die tijd hadden we ook, omdat we prioriteiten hadden gesteld in wat we erg belangrijk en minder belangrijk vonden op onze bruiloft. Zo trouwden wij in de week voor onze bruiloft al voor de wet, zo hadden we maar een ceremonie op onze dag. Op die manier hadden we ruim de tijd om heen en weer te rijden naar het strand én (de belangrijkste prioriteit:) we hadden heerlijk lang de tijd met onze gasten.

Hebben jullie een favoriete plek waar je graag komt? Is het in te passen in jullie dagplanning om daarheen te rijden?

^ Deze foto van Hendrik en Annerie is gemaak op de plek waar hun eerste echte date was, hoe romantisch en waardevol!

 

3. Zorg voor voldoende licht

.. Maar ook voor schaduw. En zonder al te ingewikkeld te worden: licht is alles in fotografie. Het is fijn als er genoeg licht is op de fotoshootlocatie en voor de variatie is het fijn als er ook genoeg schaduwplekken zijn, zoals bomen. Vaak, vooral in het begin en aan het eind van het seizoen, valt het lage licht prachtig door de bladeren en dat geeft een schitterend effect. 

^ Bovenstaande foto’s zijn gemaakt in juni, op het midden van de dag. Ik zag de mooie kronkeling in de tak en we zijn het hoge gras ingegaan om daar een groot deel van de reportage te schieten, zo mooi!
^ Deze foto is geschoten in begin oktober, je ziet het lage herfstlicht al ontstaan achter de bomen.

 

4. Shoot met zonsondergang

Ik ben een grote fangirl van zonsondergang. Als ik mocht kiezen wanneer ik het liefste zou shooten, dan zou het in het gouden uurtje voor zonsondergang zijn. Het licht is dan op z’n mooist, dus plan vooral nog even een klein moment in. Vaak valt dit precies tussen het diner en het begin van het feest in, dus het is een perfect moment om je even op te frissen en er even tussen uit te knijpen! Hier heb je helemaal niet veel voor nodig, een hoog graanveld is bijvoorbeeld prachtig! Lees hier ook deze blogpost die ik hierover schreef.


 

Nog een aantal kleine tips:
– Overleg met je fotograaf. Vaak (zeg maar gerust: altijd) heeft jullie fotograaf ook ideeën over de locatie waar hij / zij graag komt of nog eens zou willen fotograferen.
– Zoek altijd een binnenlocatie uit. Wat mij betreft is dit altijd optie Z, het regent vaak niet de hele ochtend of middag. Maar het is altijd goed om deze optie achter de hand te hebben.
– Ga voor 1 of anders maximaal twee locaties. In de foto’s gaat het vooral om jullie!

En ik help jullie natuurlijk altijd graag verder! In een kennismakingsgesprek bespreken we dit onderwerp ook altijd wanneer we de dagplanning doorspreken.
Gaan jullie in 2017 trouwen? Stuur me een mailtje om te checken of jullie datum nog beschikbaar is!

Vergelijkbare berichten