5 snelle tips voor prachtige groepsfoto’s op jullie bruiloft

Bruiloft Rijk van de Keizer Amsterdam

In de jaren dat ik bruiloften fotografeer, heb ik veel trends voorbij zien komen en is trouwfotografie ook echt veranderd. Wat echter altijd hetzelfde is gebleven zijn de groepsfoto’s. Persoonlijk vind ik het niet altijd het leukste onderdeel van de dag ;-), maar dat betekent niet dat groepsfoto’s geen belangrijk onderdeel zijn van jullie bruiloft! Het is namelijk ontzettend waardevol om foto’s te hebben met de mensen die je het meest dierbaar zijn. Misschien niet direct voor nu, maar stel je eens voor hoe je er over 30 jaar op terugkijkt. ;-) Natuurlijk maak ik door de dag heen spontane foto’s van jullie gasten, maar een foto met al je vriendinnen om je heen is natuurlijk goud waard.

De groepsfoto’s kunnen echter ook best lastig zijn qua planning en in deze blog geef ik je 5 tips om dit moment zo goed mogelijk te laten verlopen.

Groepsfoto's op bruiloft - 5 tips

Tips voor de groepsfoto’s:

1 / Maak een lijstje:
Het is handig om van tevoren combinaties te maken van de groepen die je gefotografeerd wilt hebben. Bespreek deze combinaties ook met je verloofde, zodat je op dezelfde lijn zit. Misschien wil jij met alle opa’s en oma’s tegelijk op de foto, terwijl de ander graag ook een foto met opa alleen wil.
Elke groep heeft natuurlijk een andere opstelling, maar de meest voorkomende combinaties zijn de volgende:

  1. Bruidspaar + familie bruid
  2. Bruidspaar + ouders bruid
  3. Bruidspaar + familie bruidegom
  4. Bruidspaar + ouders bruidegom
  5. Bruidspaar + opa’s en oma’s
  6. Bruid + vriendinnen van de bruid
  7. Bruidegom + vrienden van de bruidegom

2 / Maximum aantal groepjes:
Ik adviseer altijd om een maximum van 10 – 12 opstellingen te maken. Hier plannen we zo’n 20 tot 30 minuten voor in. Op die manier heb ik genoeg tijd om elke groep goed op de foto te zetten. Ook houd je hierdoor dit moment van de dag voor iedereen leuk en hoeven je gasten ook niet lang te wachten.

3 / Bespreek de gastenlijst met je fotograaf
In het detailgesprek wat ik een week voor de bruiloft met mijn bruidsparen heb, bespreken we de laatste details van de dag. Hierin bespreek ik ook altijd de samenstelling van de groep daggasten. In de tijd naar de bruiloft leer ik mijn klanten kennen, maar ik ken jullie familie natuurlijk nog niet! Ik weet misschien nog niet van echtscheidingen die hebben plaatsgevonden of van andere lastige situaties of conflicten. Dit helpt mij niet alleen in het vastleggen van jullie bruiloft, maar kan ook onnodige spanningen tijdens de groepsfoto’s voorkomen.

4 / Stel een ‘omroeper’ aan
Zorg ervoor dat jullie ceremoniemeester of een andere daggast het lijstje met combinaties bij de hand heeft, zodat diegene alle gasten bij elkaar kan roepen. Zij kennen de andere daggasten beter dan en ik en op die manier vliegen we door het lijstje heen. Zo kunnen je vrienden weer sneller aan het bier! ;-)

5 / Grootouders & kinderen
Het is handig om grootouders als eerste te fotograferen, zodat zij snel klaar zijn en weer rustig kunnen gaan zitten. Ook voor de aanwezige kinderen is het handig om de foto met hen als een van de eerste combinaties in te plannen. Maar: soms is het ook juist handig om de kinderfoto als laatste te plannen, als alle andere gasten weer weg zijn. Sommige kinderen kunnen best zenuwachtig worden van al die aandacht! Jullie kennen de aanwezige kinderen het beste, het is iets om rekening mee te houden. :-)

Groepsfoto's op bruiloft - 5 tips

Groepsfoto's op bruiloft - 5 tipsGroepsfoto's op bruiloft - 5 tipsGroepsfoto's op bruiloft - 5 tips

Groepsfoto's op bruiloft - 5 tips

Groepsfoto's op bruiloft - 5 tipsGaan jullie binnenkort trouwen en ben je op zoek naar een trouwfotograaf? Check eenvoudig wanneer ik beschikbaar ben door vrijblijvend mijn contactformulier in te vullen.