Zijn er (veel) kinderen op jullie bruiloft? 8 tips!

Een bruiloft met kinderen, ik houd ervan. Ze staan als eerste bij de taart, komen als eerste op het bruidspaar afrennen om te knuffelen en zijn ook niet bang om hard te gapen tijdens de ceremonie. Kinderen zorgen vaak voor onverwachte, lieve en ondeugende momenten en ik houd ze dan ook altijd extra in de gaten. Een tijdje terug zette ik al de fotoserie Kinderen op je bruiloft online en het leek me ook leuk om een blog te schrijven met een aantal tips om een kindvriendelijke bruiloft te organiseren.

Een bruiloft met veel kinderen kan namelijk ook best een uitdaging zijn. Hoe zorg je ervoor dat jullie jongste gasten ook een geweldige dag hebben en zich niet gaan vervelen? Ik geef je samen met weddingplanners Gerina van Vier Je Geluk en Eline van Feline Weddings 8 tips! Ik werk veel samen met deze meiden en deze tips zijn echt zo leuk en handig!

1. Locatie

Voordat je op zoek gaat naar een locatie, is het handig om een indicatie te hebben van je gastenlijst. Zijn er veel kinderen op jullie bruiloft? Zijn de jongste gasten er de hele dag of alleen een gedeelte? Het is goed om hier rekening mee te houden wanneer je op locatiebezoek gaat. Kies een locatie waar de kinderen lekker kunnen spelen, bijvoorbeeld bij een relaxte strandtent waar ze alle ruimte hebben.

2. Kids Corner

Zorg voor een apart hoekje voor de kids. Hierin zorg je bijvoorbeeld voor een eigen tafeltje, wat leuk speelgoed en kleurplaten. Zo hebben ze de hele dag een fijne plek waar ze hun eigen spulletjes kunnen laten en waar ze zich heerlijk even terug kunnen trekken. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n hoekje, gestyled door Eline van Feline Weddings. Je kunt hier natuurlijk alle kanten mee op – van een leuke tipi-tent tot een klamboe, gestyled met mooie kussens en leuk speelgoed.

3. Candy table

Bij dit hoekje kun je ook een candy table toevoegen. Die doet het altijd goed! En niet alleen bij kinderen, ook bij volwassenen. ;-) Je kunt in plaats van snoep ook de mogelijkheid geven om ze cupcakes te laten decoreren, pannenkoeken te bakken of een snoeptaart te maken. Ze zullen zich vol enthousiasme in het avontuur storten!

4. Huur een springkussen

Deze tip noemde Gerina, en ik ben het hier helemaal mee eens! Je zult de kinderen de hele dag kwijt zijn, want wat is er nou leuker dan de hele dag lekker springen op een springkussen? De kleine gasten van mijn bruidspaar Wouter & Marieke wisten er in ieder geval wel raad mee! ;-)

5. Zorg voor een nanny

De tip die Eline en Gerina allebei noemden: zorg voor een oppas. Ik zie het nog niet heel vaak gebeuren op bruiloften, maar het is wel ontzettend handig! Wanneer je een lieve oppas vraagt om voor de kleintjes te zorgen, hebben de kinderen ook echt een onvergetelijke dag. De nanny doet leuke spelletjes met ze, zorgt dat er luiers worden verschoond en de kids krijgen alle aandacht. Een win-winsituatie voor de kinderen én hun ouders. Je kunt hiervoor iemand vragen uit je eigen omgeving, maar je kunt hier ook een nanny voor inhuren.

6. Geef kinderen een taak

Wanneer er kinderen op jullie bruiloft zijn, is het ook leuk om hen een taak te geven. Bijvoorbeeld tijdens de ceremonie, want die kan best lang duren voor de allerkleinsten.  Je kunt ze bloemen laten strooien of de ringen laten brengen. Maar je kunt ze ook de taak geven om heel hard met de hamer te slaan na het ja-woord. Als ze durven natuurlijk! ;-) Wanneer jullie zelf (een) kleintje(s) hebben, kun je er ook voor kiezen dat jullie kinderen bijvoorbeeld ook hun eigen handtekening zetten. Of reserveer een stukje van jullie geloften voor een klein woordje aan je kinderen. Dat zijn de momenten die jullie bruiloft echt ‘jullie’ maken!

En, als je ceremoniemeester bent… Hoe leuk is het om als verrassing voor het bruidspaar toeters en bellen aan alle kinderen (en waarom ook niet aan alle volwassen gasten) uit te delen en met elkaar af te spreken om luid te toeteren na de kus? Veel origineler dan een applaus, toch? ;-)

7. Wegwerpcamera’s

Deze tip van Eline is echt zo leuk! “Wegwerpcamera’s zijn favoriet bij kinderen. Maak er een leuk pakketje van, inclusief een opdrachtkaart. Degene die als eerste alle onderdelen van de kaart heeft gefotografeerd, krijgt bijvoorbeeld een extra groot stuk taart.” Hoe ontzettend leuk! Je zult nog versteld staan van de foto’s die zij schieten, vanuit hun eigen kikkerperspectief. En ik vind het zo leuk dat je ze hiermee uitdaagt om creatief te zijn. Ik kijk uit naar de eerste bruiloft waar deze tip wordt gebruikt!

8. Last, but not least

De laatste tip ligt misschien wat voor de hand, maar is eigenlijk ook het belangrijkst. Laat ze lekker hun gang gaan! Het is oké als de allerkleinsten niet de hele ceremonie uitzitten, maar op onderzoek uitgaan. En dat levert vaak ook weer geweldige beelden op. Check dat wegrennende kleintje in de bovenstaande foto’s maar! ;-) Kinderen zijn relaxt wanneer hun omgeving dat ook is. Stop ze af en toe iets lekkers toe, laat ze hun eigen feestje vieren en ze zullen heel hard genieten!

Zijn er veel kinderen op jullie bruiloft? Welke tip vind jij het leukst? Of heb je zelf een mooi idee? Ik ben benieuwd, laat het me hieronder even weten in de comments!

Vergelijkbare berichten